Besluit op handhavingsverzoek Vries-10 d.d. 14 augustus 2017

Op 16 oktober 2017 heeft de Inspecteur-generaal der Mijnen (IGM) een besluit genomen op het ingediende handhavingsverzoek ten aanzien van de gasproductie uit put Vries-10 van de NAM.


In het handhavingsverzoek, dat op 14 augustus 2017 was ingediend, werd SodM verzocht om handhavend optreden, totdat er een nieuw instemmingsbesluit ligt van de minister van EZ voor de gaswinning uit deze productieput. In het besluit van de IGM wordt het handhavingsverzoek afgewezen, omdat de productie uit put Vries-10 nog rechtsgeldig kan plaatsvinden onder het vigerende winningsplan Westerveld, waarmee de minister in 2011 heeft ingestemd.

Voor de put Vries-10 behoeft geen afzonderlijk winningsplan te worden ingediend. Een omgevingsvergunning voor de aanleg van de put is in 2015 verleend door de minister van EZ. Het ingediende nieuwe winningsplan Westerveld, dat ziet op de toekomstige productie uit dit voorkomen, is op dit moment nog in procedure. In dat kader is reeds vastgesteld dat de seismische risico’s voor put Vries-10 beperkt blijven tot de laagste categorie. Door SodM is op dit nieuwe winningsplan positief geadviseerd.