Vacature Senior Adviseur Vergunningverlening

Staatstoezicht op de Mijnen zoekt een senior adviseur Vergunningverlening. De activiteiten van de mijnbouw sector (olie- en gas, zout en aardwarmte) staan volop in de belangstelling van burgers, lokale overheden, en media. Dit maakt de vergunningverlening een dynamisch proces waarin alles weloverwogen dient te gebeuren. Sinds jaar en dag is SodM ook in dit proces een betrouwbare en deskundige gesprekspartner voor de vergunningverlener, het ministerie van EZK.

In dit speelveld vol verschillende belangen ben jij voor het ministerie van EZK de expert op milieu en veiligheid en weet je als geen ander de vertaalslag te maken van de juridische context naar de technische context.

Dit ga je doen

 • Je beoordeelt aanvragen voor omgevingsvergunningen en mijnbouwmilieuvergunningen op technisch inhoudelijke gronden. Je toetst deze aanvragen aan de eis dat Best Beschikbare Technieken (BBT) worden toegepast door de aanvrager.
 • Jij voert overleg met de maatschappijen voorafgaande en gedurende procedures. Hierbij zorg je ervoor dat aanvragen duidelijk en eenduidig zijn en als dat nodig is zorg je ervoor dat deze worden aangevuld of aangepast. Met de andere overheden voer je ook overleg over met name de technische aspecten van deze aanvragen.
 • Je zorgt ervoor dat de adviezen die uitgebracht worden een degelijke basis zijn voor het uitoefenen van toezicht. Dat vergunningen handhaafbaar zijn is hierbij altijd je uitgangspunt.
 • Als er naar aanleiding van vergunningen, waarover jij hebt geadviseerd, bezwaar of beroep wordt ingesteld, onderbouw je nader waarop het advies is gebaseerd, zo nodig pas je het aan. Hierbij hou je ieders belang goed in het oog.
 • Je volgt de beleidsmatige ontwikkelingen op het terrein van de relevante wet- en regelgeving (zowel nationaal als Europees) en kunt hierbij goed inschatten welke gevolgen deze ontwikkelingen kunnen hebben in de uitvoering hiervan. Je levert een bijdrage aan de terugkoppeling door de praktijk richting het beleid.
 • Je bent je bewust van de toegevoegde waarde die jouw inzicht in,- en ervaring met vergunningen heeft voor andere afdelingen binnen SodM. Zo escaleer je bijvoorbeeld naar de afdeling toezichtbeleid indien je constateert dat het regelgevend kader onvoldoende mogelijkheid of duidelijkheid biedt voor het effectief reguleren van milieuaspecten. Of attendeer je de afdeling inspectie op voorschriften waarop toezicht van specifiek belang is.  
 • Je functioneert als schakel tussen de technici en juristen. Daarom gebruik je heldere taal en kun je complexe problemen duidelijk uitleggen. Samenwerken, doorvragen en vooraf afstemmen zijn van primair belang.
 • Soms wordt je input gevraagd op informatieavonden, bij vragen van burgers weet jij vanuit je rol als beoordelaar de grenzen waarbinnen activiteiten mogen plaatsvinden, te duiden.


Dit ben jij

 • Je bent bekend met het vergunningenproces en weet je rol daarin te vinden. Je kent de mijnbouwsector of andere complexe industrie en weet hoe belangrijk het is daarin de toezichthouder van goede handvaten te voorzien voor het uitvoeren van adequaat toezicht. Jouw visie kun je goed overbrengen in een omgeving waarin techniek vertaald moet worden in regels.
 • Je bent gewend te opereren in een bestuurlijke omgeving en begrijpt de politieke en bestuurlijke dynamiek rond dossiers.
 • Je werkt uitstekend samen zowel binnen SodM als met andere overheden en organisaties om te komen tot het beste resultaat.

Daarnaast heb je

 • Minimaal HBO werk- en denkniveau, bij voorkeur op het gebied van milieu, energie en/of (proces)veiligheid;
 • Oog voor detail en bent zorgvuldig en;
 • Een zeer goede schrijfvaardigheid en beheersing van de Nederlandse en de Engelse taal in woord en geschrift.

SodM
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking, voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker.

SodM maakt zich sterk voor de veiligheid van de mens en de bescherming van het milieu bij de energiewinning en het benutten van de ondergrond, nu en in de toekomst. Dit doet SodM door advies te geven over en toezicht te houden op de winning, opslag en transport van de delfstoffen olie, gas en zout, en ook aardwarmte en wind op zee. SodM zet zich ervoor in dat werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen en omwonenden en burgers zich veilig voelen.

Daarnaast heeft SodM de taak om de Minister van Economische Zaken en Klimaat gevraagd en ongevraagd te adviseren over delfstoffenwinning. SodM heeft daarvoor gespecialiseerde kennis in huis en een goed overzicht van de verschillende sectoren.

SodM groeit momenteel naar ongeveer 100 medewerkers.

Dit bieden wij
Bij SodM werk je aan complexe maatschappelijke vraagstukken die volop in de aandacht staan van burgers, media en de politiek.

Naast de inhoudelijke uitdaging kun je rekenen op:

 • Een salaris in schaal 11- 12 afhankelijk van ervaring. Zie tabel salarisschalen Rijksoverheid.
 • Een werkweek van 36 uur.
 • Een dynamische, professionele en resultaatgerichte werkomgeving.

Arbeidsvoorwaarden conform de cao van het Rijk.

Meer over jouw toekomstige afdeling
Het team vergunningenadvies bestaat uit vier adviseurs (waarvan er twee momenteel vacant staan) en een ondersteunende medewerker. Het team valt direct onder de Directeur Engineering en Netbeheer.

Vragen en solliciteren
Wil je liever eerst meer weten over deze baan en het team? Bel of mail dan met Pieter van den Bergen, directeur Engineering en Netbeheer. Telefoon 06-20742079, e-mail P.A.M.vandenBergen@sodm.nl.

Werkplek
SodM en ook jouw werkplek bevindt zich aan de Henri Faasdreef 312 in Den Haag.

Als je eerst nog wil kijken of het werk en de omgeving iets voor je is, kunnen we ook in overleg met jouw huidige leidinggevende een detacheringsperiode overwegen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

De vacature staat momenteel uit voor VWNW-kandidaten. Hierna wordt de vacature Rijksbreed/Extern opengesteld. Reageren kan tot 12 augustus 2019 (tm 11 augustus 2019).

Solliciteer hier.