Gezocht: senior adviseur communicatie

Veiligheid is een voorwaarde voor het slagen van de energietransitie. Denk aan de winning van aardwarmte, windenergie op zee, de opslag van CO2 in de diepe ondergrond: het moet allemaal veilig gebeuren. Met toezicht en objectieve informatie draagt SodM bij aan het vertrouwen van burgers en bedrijven in energiewinning en –transport. Hier hebben we jou bij nodig: een allround en pragmatisch senior communicatieadviseur met schrijftalent.

Dit ga je doen
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zoekt een senior communicatieadviseur die de (vak)directies adviseert over interne en externe communicatie en tot een effectieve aanpak komt. Jouw inbreng stemt tot nadenken en leidt tot actie. Jij bent een echte aanpakker (m/v): proactief, creatief en reflectief.

We zoeken een hands-on communicatieadviseur. Dat betekent dat je strategieën uitdenkt en adviezen geeft en deze omzet in concrete plannen en middelen. Dit ga je doen:

 • Je geeft gevraagd en ongevraagd communicatieadvies, onder meer op basis van kansen en bedreigingen die je signaleert;
 • Je enthousiasmeert medewerkers en zorgt met hen voor goede communicatie met al onze doelgroepen;
 • Je koopt diensten van externe partijen in en stuurt die aan;
 • Je pakt zelf zaken op, zoals sessies voorzitten en content schrijven;
 • Je brengt interne communicatie met veel creativiteit en originaliteit;
 • Met de Factor C methode bereik jij je communicatiedoelen.

Dit ben jij
Je hebt de vaardigheid om lastige materie begrijpelijk te maken en je hebt er plezier in om samen met technische mensen tot goede communicatieproducten te komen. Daarbij zet je een breed arsenaal aan middelen en kanalen in. Je snapt hoe het helder duiden van risico’s bijdraagt aan het draagvlak voor energie- en delfstoffenwinning. Je weet welke rol een toezichthouder vervult in het speelveld van bedrijven, belangenverenigingen, burgers, (lokale) politiek en media. Je weet goed je weg te vinden in een kleinere, ambtelijke organisatie.

Je brengt in ieder geval mee:

 • WO werk- en denkniveau;
 • Werkervaring in het communicatievak, passend bij een senior adviseur;
 • Bovengemiddelde schrijfvaardigheid.

In jouw competentieprofiel staat bijvoorbeeld:

 • Uitstekende schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
 • Analyseren
 • Overtuigingskracht
 • Organisatiesensitiviteit
 • Flexibiliteit
 • Plannen en organiseren
 • Omgevingsbewustzijn

Arbeidsvoorwaarden
Salarisschaal 12
Maandsalaris  3740 – 5559 euro bruto
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling voor een jaar, met uitzicht op een vast contract
Contractduur: 1 jaar
Minimum aantal uren per week: 32
Maximum aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogenaamde 13e maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.

Meer over jouw toekomstige afdeling
De afdeling communicatie van SodM is klein en hands on. Met jou erbij tellen we straks vier adviseur die samen zorgen voor woordvoering en communicatieadvies. Samen met de juristen en bestuursadviseurs vormen we het bureau van de Inspecteur-generaal der Mijnen. We werken zeer zelfstandig; tussen ons en de directeur staat geen hoofd communicatie.

Staatstoezicht op de Mijnen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking, voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker.

SodM maakt zich sterk voor de veiligheid van de mens en de bescherming van het milieu bij de energiewinning en het benutten van de ondergrond, nu en in de toekomst. Dit doet SodM door toezicht te houden op de winning, opslag en transport van de delfstoffen olie, gas en zout, en ook aardwarmte en wind op zee. Energie- en delfstoffenwinning is niet zonder risico’s. SodM zet zich ervoor in dat werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen en omwonenden en burgers zich veilig voelen.

Daarnaast heeft SodM de taak om de Minister van Economische Zaken en Klimaat gevraagd en ongevraagd te adviseren over delfstoffenwinning. SodM heeft daarvoor gespecialiseerde kennis in huis en een goed overzicht van de verschillende sectoren.

De energiesector is sterk in beweging en regionale bestuurders en burgers volgen dat kritisch. Medewerkers van SodM zorgen in dat dynamische veld voor heldere informatie over risico’s, gedegen adviezen en alert toezicht.

SodM groeit momenteel naar ongeveer 110 medewerkers.

Solliciteren en contact
Wil je meer weten over deze baan en het team? Bel of mail dan met Cynthia Heijne, senior adviseur communicatie, tel: 06 - 10 59 69 53 of e-mail: C.Heijne@sodm.nl of met Ilse Crooy, senior adviseur communicatie, tel: 06 - 15 60 14 42 of e-mail: I.Crooy@sodm.nl.

Als je eerst nog wil kijken of het werk en de omgeving iets voor je is, kunnen we ook in overleg met jouw huidige leidinggevende een detacheringsperiode overwegen.

Je curriculum vitae met een motivatiebrief ontvangen wij graag zo spoedig mogelijk. Je kunt reageren tot 23 september. Een schrijfopdracht kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer hier.