Advies SodM op winningsplan aardwarmte Zevenbergen II (Visser & Smit Hanab B.V.)

SodM heeft het winningsplan beoordeeld. Visser & Smit Hanab B.V. (VSH) moet bij Zevenbergen II letten op de putintegriteit. 

VSH heeft een winningsplan ingediend voor Zevenbergen II. Hierin staat hoe VSH hier aardwarmte wint, en wat de gevolgen daarvan zijn. 

Putten moeten integer blijven

De putten van Zevenbergen II zijn in 2018 geboord, en zijn niet ontworpen volgens de laatste inzichten. Daarom moet VSH een Well Integrity Management System (WIMS) gebruiken, dat de putten in de gaten houdt. Met het WIMS houdt VSH de putten continu in de gaten. SodM adviseert 1x in de 3 jaar de putten grondig te controleren, en eventueel vaker als de resultaten hiertoe aanleiding geven. 

Weinig kans op bevingen

VSH heeft een risico analyse uitgevoerd voor het optreden van bevingen, en komt tot een laag seismisch risico. SodM is het eens met deze analyse. Eventuele bevingen kunnen door het landelijk meetnetwerk van het KNMI gemeten worden. Wel vraagt SodM aan VSH om een communicatieplan op te stellen, mocht er toch seismiciteit gemeten worden op het KNMI meetnetwerk. 

Dichtbij het grondwater

Het aardwarmte reservoir bevindt zich vrij ondiep (700 meter diep) en daarom ook dichter bij de watervoerende lagen daarboven. Daarom heeft SodM extra goed gekeken naar effecten van de aardwarmtewinning op het grondwater. De integriteit van de afsluitende laag is voldoende geborgd, en het dichtstbijzijnde waterwingebied is meer dan 7 km verwijderd van de aardwarmte locatie. Ook heeft de locatie een meet- en regelsysteem, waardoor de winning automatisch wordt stilgelegd bij afwijkingen.

Instemmingsbesluit en bijbehorende adviezen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het definitieve instemmingsbesluit voor het winningsplan Zevenbergen II op 20 mei 2021 gepubliceerd. Het besluit en alle bijbehorende adviezen, waaronder die van SodM, vindt u hier.