NAM moet gaswinning bij Maasdijk en Monster stoppen

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) krijgt van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) 24 uur de tijd om de kranen in Maasdijk en Monster dicht te draaien. De NAM produceert namelijk meer gas dan is toegestaan volgens de winningsplannen waar de minister mee heeft ingestemd. Theodor Kockelkoren, Inspecteur-generaal der Mijnen van SodM: “We moeten er in Nederland van op aankunnen dat bedrijven die gas winnen zich aan de gemaakte afspraken houden; die zijn er niet voor niets. Als dat niet gebeurt, ondermijnt dat het vertrouwen in de gaswinning. Daarom grijp ik nu in.”

Last onder dwangsom Maasdijk en Monster

De maximaal toegestane hoeveelheid gas die gewonnen mag worden is voor Maasdijk 22,8 miljoen Nm3 en voor Monster 102 miljoen Nm3. De NAM heeft echter veel meer gas gewonnen dan toegestaan, namelijk 85 miljoen Nm3 in Maasdijk (vier keer zo veel) en 132 miljoen Nm3 in Monster (30 miljoen Nm3 teveel). Omdat de NAM de afspraken over de maximale productie niet nakomt,  legt SodM een dwangsom op. Binnen 24 uur moet de NAM de productie in Maasdijk en Monster stoppen, daarna moet de NAM een dwangsom van 50 eurocent betalen voor elke Nm3 (kuub) gas die vanaf dat moment nog gewonnen wordt. Die kan oplopen tot 2 miljoen euro.

Overschrijding Hardenberg-Oost

In Hardenberg-Oost leek vorig jaar sprake van een overschrijding van de toegestane productie omdat daar 82 Nm3 gas was geproduceerd terwijl in het goedgekeurde winningsplan van 2012 maar 75,6 miljoen Nm3 was toegestaan. Echter, op 18 januari 2018 heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat een aangepast besluit genomen op het winningsplan voor Hardenberg-Oost. De gewonnen hoeveelheden gas is inmiddels gestegen naar 166 miljoen Nm3. Die valt binnen de maximale productiehoeveelheid van 169 Nm3 van het nieuwe besluit.