Advies SodM winningsplan aardwarmte Luttelgeest I (Hoogweg Aardwarmte B.V.)

SodM heeft het winningsplan beoordeeld. Hoogweg Aardwarmte Combinatie B.V. (Hoogweg) moet bij Luttelgeest I een locatie-specifieke seismisch risico analyse uitvoeren. Ook moet Hoogweg letten op de putintegriteit, en daarvoor een WIMS indienen.

Procedure

Geothermieprojecten moeten voldoen aan de Mijnbouwwet. In afwachting op de aanpassing van de Mijnbouwwet kunnen operators onder een tijdelijk regime winnen met een geldige winningsvergunning en een ingediend winningsplan. 

De winning bij Luttelgeest I is in 2018 gestart. De operator Hoogweg heeft de gevolgen van het winnen van aardwarmte bij Luttelgeest I (Flevoland) in kaart gebracht en deze beschreven in een winningsplan. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft verschillende partijen, waaronder SodM als toezichthouder, gevraagd hierover te adviseren.

Beoordeling winningsplan en advies

SodM heeft het winningsplan Luttelgeest I beoordeeld op de onderwerpen: veiligheid (bodemtrilling, bodemdaling); en nadelige gevolgen voor het milieu (putintegriteit, reservoirintegriteit en gebruik van hulpstoffen).
SodM heeft op 28 april 2020 de minister van EZK geadviseerd in te stemmen met het winningsplan Luttelgeest I als aan een aantal extra voorwaarden is voldaan.
 

Extra onderzoek naar bevingsrisico

SodM oordeelt dat het Luttelgeest I in de middelste categorie voor seismisch risico valt. Hoogweg moet daarom een extra onderzoek uitvoeren: een locatie-specifieke Seismisch Risico Analyse. Hierin moeten ook de gevolgen van afkoeling van het reservoir (temperatuurseffecten) worden meegenomen. 

Putten moeten integer blijven

De 3 putten zijn niet geboord volgens de laatste inzichten. Daarom moet Hoogweg de kwaliteit van de putten goed in de gaten houden. Hiervoor moet Hoogweg een Well Integrity Management System (WIMS) opzetten.

SodM adviseert om de productieput elk jaar te controleren, de injectieputten elke 3 jaar.

Afsluitende laag moet integer blijven

SodM concludeert dat de reservoir integriteit voldoende geborgd kan worden, als er een limiet op de injectietemperatuur, injectiedruk en het debiet wordt gesteld. De injectietemperatuur mag niet lager zijn dan 15 °C, de druk en debiet zijn vastgelegd in een tabel. En Hoogweg moet een extra onderzoek uitvoeren naar de afkoelingseffecten op het reservoir en afsluitende laag.

Instemmingsbesluit en bijbehorende adviezen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het instemmingsbesluit voor het winningsplan Luttelgeest I op 13 mei 2021 gepubliceerd. Het besluit en alle bijbehorende adviezen, waaronder die van SodM, vindt u hier.