Mijnbouwbedrijven of netbeheerders kunnen SodM voor meldingen en spoedgevallen 24/7 bereiken. Zie de pagina meldingen doen.
Vragen aan SodM
-
Vragen
-
Heeft u vragen of opmerkingen over deze website of wilt u een vraag stellen over de werkzaamheden van Staatstoezicht op de Mijnen dan kunt u een e-mail sturen naar info@sodm.nl. Wij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.
Wilt u een melding doen over een mijnbouwbedrijf dan kan dat via info@sodm.nl. Wilt u een melding doen over een ander type bedrijf, dan kunt u contact opnemen met de omgevingsdienst in uw regio.
-
Wilt u meer weten over aan welke wet- en regelgeving mijnbouwondernemingen en gasnetbeheerders zich moeten houden, of heeft u vragen over het toezicht van SodM en reeds gedane inspecties, dan kunt u een e-mail sturen naar info@sodm.nl. Daarnaast kunt u contact opnemen via telefoonnummer +31 (0)70 379 8400. Wij zullen uw vraag snel in behandeling nemen en zo spoedig mogelijk beantwoorden.
-
U kunt uw vragen stellen aan één van onze woordvoerders via e-mail of telefoon:
Cynthia Heijne | c.heijne@sodm.nl | 06-105 969 53
Voor vragen over de voormalige gaswinning uit het Groningen-gasveld.Herbert Brinkman | h.brinkman1@sodm.nl | 06 - 3716 5743
Voor vragen over geothermie, netbeheer, olie- en gaswinning (inclusief de injectie van productiewater), ondergrondse opslag in gasvelden, voormalige steenkoolwinning en windenergie op zee.Talitha Zondag | t.zondag@sodm.nl | 06-4299 5001
Voor vragen over zoutwinning en ondergrondse opslag in zoutcavernes. -
Wat is de Wet open overheid?
De Wet open overheid (Woo) is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo is op 1 mei 2022 in werking getreden. Met de inwerkingtreding van de Woo is de Wob vervallen.De Woo regelt het recht van iedereen op informatie door de overheid. De Woo zorgt er mede voor dat u inzage heeft in het overheidshandelen en de overheidsbesluitvorming; de Woo bevordert als zodanig de betrokkenheid van de burger bij de democratie. Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij de Woo bepaalt dat de gevraagde informatie niet openbaar mag of hoeft te worden gemaakt.
Overheidsinstellingen zijn op grond van de Woo verplicht om bepaalde categorieën informatie actief openbaar te maken (actieve openbaarmaking). Daarnaast kan iedereen een verzoek om publieke informatie richten tot een overheidsinstelling bij wie deze informatie berust (passieve openbaarmaking).
Wat is een Woo-verzoek?
Overheidsinstellingen zoals SodM geven op verschillende manieren informatie over beleid en uitvoering. Bijvoorbeeld via onze website, via persberichten of informatiebijeenkomsten. Als u, naast de publicaties op onze website, of vanuit de media, meer wilt weten over beleid en uitvoering, kunt u een gericht verzoek doen tot openbaarmaking van bepaalde overheidsinformatie. Dit heet een Woo-verzoek.
Hoe dien ik een Woo-verzoek in?
U kunt uw Woo-verzoek direct aan SodM richten. De Woo kent ook een doorzendplicht. Als u ons via het Woo-verzoek vraagt om publieke informatie die wij niet hebben maar waarvan wij weten dat de informatie bij een ander bestuursorgaan berust, wordt het verzoek naar dat andere bestuursorgaan doorgestuurd.Aan welke voorwaarden moet een Woo-verzoek voldoen?
U mag uw Woo-verzoek in elke vorm doen, dus even goed via de mail, schriftelijk als mondeling. Uw Woo-verzoek moet wel voldoen aan de volgende criteria:- U geeft in uw Woo-verzoek zo precies mogelijk aan waarover u informatie wilt ontvangen.
- Uw verzoek moet gaan om publieke informatie die in documenten is vastgelegd en bij SodM berusten. Ook geluidsbanden, films en foto’s zijn documenten in de zin van de Woo. Als de informatie aan u wordt toegezonden, wordt die informatie tegelijkertijd voor iedereen publiek toegankelijk gemaakt via sodm.nl.
Kan een Woo-verzoek worden afgewezen?
Ja, dat kan, geheel of gedeeltelijk. Bijvoorbeeld omdat het gaat om vertrouwelijke persoonsgegevens of bedrijfsgegevens, of persoonlijke beleidsopvattingen uit een intern beraad. Ook wordt gekeken of het belang van openbaarmaking opweegt tegen bepaalde andere belangen, zoals de betrekkingen van Nederland met andere landen, de inspectie, controle en toezicht, of de opsporing en vervolging van strafbare feiten. Deze belangenafweging kan alleen achterwege blijven als uw verzoek betrekking heeft op milieu-informatie die betrekking heeft op emissies in het milieu. De weigeringsgronden staan in de artikelen 5.1 en 5.2 van de Woo.Hoe lang duurt het voordat je antwoord krijgt op een Woo-verzoek?
SodM is wettelijk verplicht uiterlijk binnen 4 weken over het verzoek te beslissen. De termijn kan met 2 weken verlengd worden, mits schriftelijk gemotiveerd en voordat de eerste 4 weken zijn verstreken. Soms bevat een Woo-verzoek zoveel informatie dat ook de verlengde termijn onvoldoende is om alle documenten te verzamelen en beoordelen. In dat geval worden er verdere afspraken met u gemaakt over de afhandeling van een verzoek.Zijn er kosten verbonden aan een Woo-verzoek?
Nee, bij SodM worden voor de behandeling van Woo-verzoeken geen kosten in rekening gebracht.Kan ik bezwaar maken tegen een weigering om op een Woo-verzoek
Ja, u kunt in zo’n geval binnen zes weken na de dag waarop het Woo-besluit is verzonden, een bezwaarschrift indienen bij de Minister van EZK. Onderaan het Woo-besluit staat een clausule met daarin informatie over o.a. de adressering. -
Heeft u een klacht over SodM?
SodM probeert zo zorgvuldig en nauwkeurig mogelijk te werk te gaan. Wanneer u het niet eens bent met onze werkwijze of zich onjuist behandeld voelt, dan kunt u bij ons een klacht indienen. Uw klacht kan gaan over zowel de handelwijze van SodM als gedragingen van medewerkers van SodM. Ga naar de klachtenpagina voor meer informatie en het klachtenformulier.
-
Contact en bezoek
-
Contactgegevens
-
Bezoekadres
Henri Faasdreef 312
2492 JP 's-GravenhagePostadres
Postbus 24037
2490 AA 's-GravenhageTelefoon
+31 (0)70 379 8400E-mail
info@sodm.nl -
Bezoekt u SodM? Neem dan een identiteitsbewijs mee. Bij een bezoek aan ons pand moet u zich kunnen legitimeren.
-
Het gebouw waarin SodM in is gevestigd aan de Henri Faasdreef 312, gelegen nabij het randstadrailstation Leidschenveen. Plan uw reis naar SodM met 9292.nl. SodM is gevestigd in het gebouw van het CBS. Vanaf station Leidschenveen loopt u eerst de trap omhoog richting het winkelcentrum Leidschenveen. Vervolgens ziet u aan uw linkerzijde een voetgangersbrug. Deze voetgangersbrug steekt u over en vervolgens ziet u aan uw rechterhand het gebouw van het CBS liggen. Hierin is SodM gevestigd.
-
SodM is gehuisvest in het gebouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de Henri Faasdreef 312. Zie voor de route beschrijving via Google Maps. Aan het eind van de Henri Faasdreef bevindt zich de bezoekersparkeerplaats. U kunt zich aanmelden via de intercom. Let op: uw contactpersoon bij SodM moet u wel vooraf aanmelden bij de receptie. Alleen dan kunt u gebruik maken van de parkeerplaats.
-