Advies SodM op actualisatie winningsplan gasveld Ezumazijl (Nederlandse Aardolie Maatschappij)

SodM heeft de actualisatie van het winningsplan beoordeeld. Het advies van SodM is hetzelfde als het advies dat SodM op 12 december 2019 gaf voor het oorspronkelijke winningsplan Ezumazijl.

NAM heeft een actualisatie van het winningsplan Ezumazijl ingediend. Het gasveld lijkt kleiner dan gedacht en bestaat uit drie compartimenten in plaats van één. NAM wil extra compressie gebruiken om meer gas uit het veld te halen.

Productievolume binnen bandbreedte

De hoeveelheid te winnen gas valt binnen de bandbreedte voor het veld Ezumazijl (zie ook Maximale productievolumes per gasveld | NLOG).

Bodemdaling maximaal 2 cm

De eerdere berekening van de bodemdaling voor het Ezumazijl gasveld was niet duidelijk: er was geen aparte berekening aangeleverd door NAM, maar de bodemdaling voor Ezumazijl werd meeberekend met de bodemdaling voor het nabijgelegen grotere Anjum gasveld.

Ook in de actualisatie van het winningsplan wordt er vooral gesproken over de samengestelde bodemdaling boven het Ezumazijl veld, deze ligt tussen de 4-16 cm. Dit valt binnen de marges voor bodemdaling zoals in het oorspronkelijke winningsplan beschreven.

Wanneer puur de bodemdaling als gevolg van gaswinning in het Ezumazijl veld wordt berekend (met behulp van de uiteindelijke druk en grootte van het veld) komt de NAM op een bodemdaling van 2 cm uit. TNO onderschrijft dit met haar berekeningen.

In de omgeving van Ezumazijl zijn er niet veel meetpunten voor bodemdaling. Ook heeft het nabijgelegen en grotere gasveld Anjum een grotere invloed op de bodemdaling dan gasveld Ezumazijl zelf.

SodM concludeert dat de bodemdaling boven het Ezumazijl gasveld minder dan 2 cm zal zijn, en adviseert dit op te nemen in het instemmingsbesluit. 

Bevingen – laagste risico categorie

NAM heeft een seismisch risico analyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het Ezumazijl gasveld in de laagste risico categorie valt. SodM onderschrijft de analyse van de NAM. Bovendien is de meetnauwkeurigheid van het KNMI netwerk boven het Ezumazijl veld voldoende nauwkeurig om eventuele kleinere bevingen te registreren.  

Instemmingsbesluit en bijbehorende adviezen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het instemmingsbesluit voor de actualisatie van het winningsplan Ezumazijl op 24 maart 2021 gepubliceerd. Het besluit en alle bijbehorende adviezen, waaronder die van SodM, vindt u hier.