Advies SodM op actualisatie winningsplan gasvelden Grouw en Rauwerd (Vermilion)

SodM heeft de actualisatie van het winningsplan Grouw en Rauwerd beoordeeld. Vermilion mag uit de Grouw en Rauwerd gasvelden nog maximaal 147 miljoen Nm3 gas winnen. De toekomstige bodemdaling ten gevolge van de gaswinning uit Grouw en Rauwerd mag maximaal 2 cm bedragen.

Vermilion heeft een actualisatie van het winningsplan Grouw en Rauwerd ingediend. Vermilion wil de productie uit deze twee velden herstarten, nadat deze in 2012 tijdelijk is stopgezet.

Toekomstige bodemdaling maximaal 2 cm

In het winningsplan beschrijft Vermilion een totale bodemdaling boven de Grouw en Rauwerd velden van 5 cm. Sinds de start van de productie in de jaren 80 is er een bodemdaling gemeten van 3 cm. Dat betekent dat er voor de resterende productie (tot 2031) nog maximaal 2 cm bodemdaling mag optreden.

Er is een passend meetplan waarbij de volgende meting gepland staat voor 2023. Verder adviseert het waterschap of de verwachte bodemdaling effecten gaat hebben op de waterhuishouding.

SodM adviseert om voor de resterende winning in de Grouw en Rauwerd velden een maximale bodemdaling van 2 cm op te nemen in het instemmingsbesluit.

Bevingen – laagste risico categorie

Vermilion heeft een seismisch risico analyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de Grouw en Rauwerd velden in de laagste risico categorie vallen. SodM onderschrijft dit. Bovendien is de meetnauwkeurigheid van het KNMI netwerk boven de Grouw en Rauwerd velden voldoende nauwkeurig om bevingen vanaf 1,5 op de schaal van Richter te registreren.

Productievolume binnen bandbreedte

Vermilion heeft aangegeven dat zij in de komende 10 jaar nog 75 miljoen Nm3 gas wil winnen uit het Grouw veld, en 72 miljoen Nm3 gas uit het Rauwerd veld.

Wel geeft Vermilion aan dat de einddatum van productie afhangt van de gasprijs en de waterproductie.

SodM adviseert om een maximum toekomstige productie van 147 (75 + 72) miljoen Nm3 gas voor de komende 10 jaar op te nemen in het instemmingsbesluit.

Instemmingsbesluit en bijbehorende adviezen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het instemmingsbesluit voor de actualisatie van het winningsplan Grouw en Rauwerd op 6 juli 2021 gepubliceerd. Het besluit en alle bijbehorende adviezen, waaronder die van SodM, vindt u hier.