Adviezen SodM CO2-opslagvergunningen Porthos

Porthos wil CO2 uit de Rotterdamse haven permanent opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee, circa 20 km uit de kust van Hoek van Holland. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geadviseerd over twee vergunningen voor opslag in de velden P18-2 en P18-4.

Porthos: plannen voor CO2-opslag

Porthos is een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, de Nederlandse Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN CCS). Ook het bedrijf TAQA Offshore is betrokken. TAQA Offshore is de huidig uitvoerder van gaswinning uit de gasvelden P18-2 en P18-4. Het Porthos-project omvat de afvang, het transport en opslag van CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven. Vanaf een platform circa 20 km uit de kust van Hoek van Holland wordt het CO2 in de twee gasvelden P18-2 en P18-4 gepompt.

In deze gasvelden is ruimte doordat hieruit aardgas is gewonnen. De velden bestaan uit poreuze zandsteenlagen op ruim 3 km onder de Noordzee met erboven een 500 meter dikke afsluitende kleilaag.

Voor P18-2 hebben TAQA Offshore en EBN CCS een aanvraag voor een CO2-opslagvergunning gedaan. Voor P18-4 heeft TAQA Offshore een verzoek tot wijziging gedaan van de bestaande CO2-opslagvergunning.

Veilige opslag vraagt om gedegen monitoring

Het SodM heeft EZK op 22 juli 2021 geadviseerd over de nieuwe opslagvergunning voor P18-2 en op 21 oktober 2021 over de wijziging van de bestaande opslagvergunning voor P18-4. SodM adviseert om voorwaarden te verbinden aan de vergunning om veilige opslag van CO2 voor mens en milieu te borgen. SodM adviseert onder meer om een drukbegrenzing voor te schrijven waarmee het risico van lekkage tot een verwaarloosbaar risico kan worden beperkt. Ook adviseert SodM om de mogelijkheden van aanvullende monitoring te onderzoeken en te overwegen.

Besluit EZK ter inzage

EZK heeft de twee ontwerp-opslagvergunningen op 16 december 2021 gepubliceerd. Deze liggen ter inzage tot 27 januari 2022. Zie ook Porthos Transport en opslag van CO₂ - fase 2 | RVO.nl | Rijksdienst