Verscherpt toezicht op Akzo blijft van kracht

Omdat AkzoNobel de problemen rond de zoutwinning met betrekking tot lekkages nog niet goed onder controle heeft, blijft het verscherpt toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) langer van kracht dan aanvankelijk werd gedacht. Daar komt nu bij dat SodM constateert dat AkzoNobel niet goed weet hoe de cavernes op een goede en veilige wijze kunnen worden achtergelaten.

De zoutwinning van AkzoNobel staat sinds 9 september 2016 onder verscherpt toezicht. Dit deed SodM omdat zowel bij boorputten, als bij transportleidingen lekkages van diesel, pekel en brakwater waren vastgesteld. De inspecteur-generaal der mijnen Theodor Kockelkoren vindt dat AkzoNobel veel voortgang heeft geboekt, maar dat de problemen nog niet volledig zijn opgelost. Theodor Kockelkoren: “Bovendien ontbreekt het AkzoNobel aan voldoende urgentie om te komen tot het veilig sluiten van cavernes, ook wel abandonnering genoemd. Het gebrek aan abandonneringsbeleid en -visie bij AkzoNobel is zorgelijk en verdient extra toezicht, daarom handhaaf ik het verscherpt toezicht op AkzoNobel.”