SodM adviseert de minister het aanleggen van een extra caverne bij Heiligerlee te voorkomen

Sodm adviseert om geen nieuwe cavernes aan te leggen bij Heiligerlee, zolang Akzo Nobel niet weet hoe ze veilig te verlaten zijn.

Akzo Nobel heeft een aantal grote zout-cavernes gemaakt nabij Heiligerlee. Die ondergrondse holtes ontstaan bij de winning van zout vanuit de diepe ondergrond. Sommige cavernes worden al lang niet meer gebruikt, en het is de bedoeling dat Akzo Nobel dan een plan maakt om ze veilig te verlaten, zodat ze geen problemen kunnen veroorzaken, ook niet in de verre toekomt. Omdat die plannen er nu niet zijn, is de veiligheid van mens en milieu is niet voldoende gewaarborgd. Daarom adviseert SodM om voorlopig geen nieuwe cavernes aan te leggen. Het huidige winningsplan staat nog één caverne toe (HL-N) maar SodM vindt dit op dit moment dus niet verstandig, en adviseert de minister om de instemming met het winningsplan aan te passen.