Advies SodM op actualisatie winningsplan gasveld Saaksum-Oost (Nederlandse Aardolie Maatschappij)

SodM heeft de actualisatie van het winningsplan beoordeeld. Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag bij Saaksum-Oost tussen 2019 en 2031 nog maximaal 431 miljoen Nm3 gas winnen. De bodemdaling bij Saaksum-Oost over diezelfde periode (2019-2031) mag maximaal 2 cm bedragen.

NAM heeft een actualisatie van het winningsplan Saaksum-Oost ingediend. Door optimalisatie van de faciliteiten en betere productie uit de putten denkt NAM meer gas te kunnen winnen dan oorspronkelijk was voorzien. Dit winningsplan beschrijft de gevolgen van deze verhoogde gaswinning.

Productievolume binnen bandbreedte

NAM heeft in 2000 aangegeven dat zij 514 miljoen Nm3 gas zou winnen uit Saaksum-Oost. In 2019 was er hiervan 369 miljoen Nm3 geproduceerd, maar NAM denkt nog 431 miljoen Nm3 te kunnen produceren tot 2031. Dit valt binnen de bandbreedte voor het veld Saaksum-Oost (zie ook Maximale productievolumes per gasveld | NLOG).

Bodemdaling maximaal 2 cm

Met de productie van meer gas zal ook de bodemdaling bij Saaksum-Oost toenemen. Het is alleen niet duidelijk wat het gasveld Saaksum-Oost bijdraagt aan bodemdaling, en wat door andere nabijgelegen velden veroorzaakt wordt. Het meetplan laat de frequentie van metingen en de actuele metingen sinds 2012 zien. Er is voor Saaksum-Oost iets minder bodemdaling dan verwacht. SodM concludeert dat de bodemdaling over de periode 2019-2031 minder dan 2 cm zal zijn, en adviseert dit op te nemen in het instemmingsbesluit.   

Bevingen – laagste risico categorie

NAM heeft een seismisch risico analyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het Saaksum-Oost gasveld in de laagste risico categorie valt, ook al is Saaksum-Oost een “bevend veld” (1 beving in 2006). SodM onderschrijft de analyse van de NAM. Bovendien is de meetnauwkeurigheid van het KNMI netwerk boven het Saaksum-Oost veld voldoende nauwkeurig om eventuele kleinere bevingen te registreren.  

Instemmingsbesluit en bijbehorende adviezen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het instemmingsbesluit voor de actualisatie van het winningsplan Saaksum-Oost op 24 februari 2021 gepubliceerd. Het besluit en alle bijbehorende adviezen, waaronder die van SodM, vindt u hier.