Inspecteur energiebeheer

Wil jij je verder ontwikkelen in de energiesector en meehelpen om de energietransitie in Nederland in goede banen te leiden? Wil je bovendien jouw kennis en ervaring inzetten om een maatschappelijke bijdrage te leveren die direct bijdraagt aan de veiligheid van burgers in Nederland? Dan is de vacature Inspecteur energiebeheer bij Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) echt iets voor jou!

Functieomschrijving

Als Inspecteur energiebeheer kom je te werken in het team Netbeheer. Samen met zes directe collega-inspecteurs zet jij je in voor de veiligheid van burgers als het gaat om gasnetten. Je komt te werken in een klein team en je hebt daardoor veel invloed. Maar ook buiten je team spelen er bij SodM interessante vraagstukken op het gebied van veiligheid. Jouw werk heeft direct impact. De wereld van energie verandert snel. We gebruiken meer en andere soorten gassen, de netwerken worden meer divers en er komen meer netbeheerders. Dit vraagt om nieuwe wetgeving, nieuwe manieren van toezichthouden en het creëren van nieuwe veiligheidsnormen. Aan jou de taak om deze te helpen ontwikkelen!

Als Inspecteur energiebeheer heb je een veelzijdig werkpakket. Afhankelijk van je werkervaring ben je zowel projectleider, coördinator als inspecteur. Als projectleider sta je aan het hoofd van onderzoeken. Je doet zelfstandig onderzoek naar de ontwikkelingen in de energiemarkt. Je zal je met name specialiseren in 'nieuwe gassen' (zoals waterstof en groen gas) en aardgas. Je verdiept je in nieuwe toepassingen van deze gassen en probeert te achterhalen welke ontwikkelingen er in de markt zijn en welke eventuele risico’s dat met zich mee brengt.

Als coördinator houd je zicht op de voortgang van projecten, en denk je mee over het ontwikkelen van nieuwe manieren om toezicht te houden en geeft hier adviezen over. Je kijkt continu of het werk dat SodM doet nog aansluit op de ontwikkelingen in de energiemarkt en de behoeftes die de sector heeft in het nastreven van de veiligheid van burgers. Daarnaast bouw je een relevant netwerk op binnen en buiten de organisatie.

Als inspecteur bezoek je externe partijen om te toetsen of zij zich aan de afspraken en regels houden. Deze interventies zijn gericht op waarheidsvinding en gedragsverandering. Je gaat na of eerder gemaakte afspraken zijn nagekomen en inventariseert eventuele nieuwe risico’s. Je initieert en stimuleert verbeteringen in het veiligheidsmanagementsysteem van de netbeheerders en in de regelgeving. Samen met de partijen denk je na over oplossingen om risico’s te beheersen en maak je afspraken over aanpassingen die hiervoor nodig zijn.

Functievereisten

Jij bent een techneut met een brede interesse. Je bent een echte teamplayer en maakt gemakkelijk contact met anderen. Je bent leergierig en het lijkt je een uitdaging om je te verdiepen in de energiesector en nieuwe gassen. Je bent niet bang om jouw mening te geven en kan deze zowel mondeling als schriftelijk helder overbrengen. Je bent goed in het bewaken van overzicht en vindt het fijn om taken af te ronden. Je beweegt je gemakkelijk in een organisatie en bent organisatiesensitief. Je begrijpt dat er altijd verschillende belangen spelen en kan je goed inleven in de motieven van verschillende partijen.

Daarnaast heb je:

 • Een afgeronde Hbo-opleiding in een technische richting (bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde, HTS of Veiligheidskunde).
 • Minimaal drie jaar werkervaring bij een netbeheerder, een toezichthouder, of in een andere relevante functie.
 • Bij voorkeur kennis van de gaswet en milieuwetgeving of de ambitie om hierin deskundig te worden.
 • Ervaring met gestructureerd en projectmatig werken.
 • Overtuigend in woord en geschrift.

Voldoe je niet volledig aan het geschetste profiel, ben je bijvoorbeeld net afgestudeerd of heb je een andere vooropleiding maar is deze baan jou toch op het lijf geschreven? Verwoord dit dan goed in je motivatiebrief en solliciteer direct!

Wil je weten wat het werk als inspecteur bij SodM zo leuk maakt lees dan dit interview op LinkedIn.

Wat bieden wij?

SodM biedt een dynamische, professionele en resultaatgerichte werkomgeving waar je inhoudelijk met interessante onderwerpen en maatschappelijk relevante zaken bezig kunt zijn. Samen met jouw collega’s draag je bij aan de veiligheid van de burgers. Naast deze inhoudelijke uitdagingen kun je rekenen op:

 • Een prettige werkplek in Leidschenveen op 2 minuten loopafstand van het station, makkelijk te bereiken met tram en metro op 12 minuten van Den Haag CS.
 • Een salaris in schaal 11 of 12. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. Zie tabel salarisschalen Rijksoverheid.
 • Een 32-36-urige werkweek.
 • Bovenop het salaris ontvang je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
 • Wij hechten veel waarde aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en bieden je daarvoor tal van mogelijkheden.
 • Een uitstekend secundair arbeidsvoorwaardenpakket (conform Rijksoverheid CAO), hierin zit bijvoorbeeld maximaal 60% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer.
 • Bovendien heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.
 • Goede faciliteiten, een gezellig bedrijfsrestaurant en een personeelsvereniging die regelmatig leuke uitjes organiseert.

SodM en ook jouw werkplek bevindt zich aan de Henri Faasdreef 312 in Den Haag. Vanwege de coronacrisis werken de medewerkers van SodM momenteel thuis. Sollicitatiegesprekken vinden plaats door middel van WhatsApp of Facetime. Mogelijk vindt de tweede selectieronde plaats op ons kantoor met anderhalvemetermaatregelen.

Als je eerst nog wil kijken of het werk en de omgeving iets voor je is, kunnen we ook in overleg met jouw huidige leidinggevende een detacheringsperiode overwegen.

Over de afdeling

Onze afdeling bestaat nu uit een zestal gedreven inspecteurs met verschillende achtergrond en expertise en een medewerker Toezicht. We werken samen aan hetzelfde doel: toezicht houden op de veiligheid van de huidige en toekomstige distributie van gassen. We doen dit bij regionale en landelijke netbeheerders en niet-ontheffing houders. Bij voorkeur en wanneer nodig werken we samen met andere inspectiediensten, zoals bij graafschade en hogedruk leidingen.

Meer informatie en solliciteren

Informatie over de vacature op te vragen bij Vivian Koura, Afdelingshoofd Netbeheer via het telefoonnummer 06-21664965.

Het solliciteren op deze functie is mogelijk via het sollicitatieformulier.