SodM houdt terugroepactie Enexis nauwlettend in de gaten

Netbeheerder Enexis heeft aan toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vrijdag 14 december laten weten dat zij bijna 50.000 slimme gasmeters van het merk Itron gaan vervangen. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van deze meters niet gegarandeerd kan worden.

Het probleem met de slimme gasmeter van Itron kwam onlangs aan het licht door drie meldingen van bewoners die thuis een gaslucht roken. Deze meters zijn acuut vervangen. Pieter van den Bergen, directeur netbeheer van SodM: “De situatie is urgent. Enexis moet alle slimme meters van dit verdachte type zo spoedig mogelijk vervangen en zorgen voor goede communicatie met hun klanten. Wij houden dit als SodM nauwlettend in de gaten.” SodM heeft Enexis opgedragen om dagelijks de stand van zaken ten aanzien van de vervangingsactie te rapporteren.

Rapport slimme meter
17 november jl. publiceerde SodM een rapport over de veiligheid van de slimme gasmeter. In dit rapport stelt SodM dat de netbeheerders hun ingangscontrole op orde moeten krijgen zodat er geen ondeugdelijke meters meer doorheen kunnen glippen. Ook moeten de netbeheerders hun monitoringsysteem van storingen verbeteren en hun houding veranderen. De houding van netbeheerders was vooral gericht op de technische veiligheid en nog te weinig op veiligheidsbeleving van de consument.

20 december spreekt SodM met alle netbeheerders om te horen wat de voortgang is op de punten die SodM in het rapport noemt. SodM zal hen nadrukkelijk aanspreken om haast te maken met het verbeteren van de ingangscontrole zodat situaties zoals nu met Enexis niet meer voorkomen en het vertrouwen van huiseigenaren in de slimme meters behouden blijft. Een eerste actie is hierbij wel al genomen. Alle nieuw te leveren slimme gasmeters worden met de hand gecontroleerd op gasdichtheid.

Enexis heeft een speciaal telefoonnummer voor vragen over de slimme meter en de terugroepactie: 088 - 857 70 00.