Vergunning voor EBN: verkenningsonderzoek aardwarmte met ontplofbare stoffen regio West-Brabant

EBN heeft een vergunning gekregen om verkenningsonderzoek naar aardwarmte uit te voeren in de regio West-Brabant. Hierbij worden ontplofbare stoffen gebruikt. De werkzaamheden binnen de bebouwde kom na 23:00 vallen onder de gemeentelijke of regionale verordeningen of andere (wettelijke) bepalingen.
 

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft besloten om Energie Beheer Nederland B.V. (EBN) een vergunning te verlenen om de bodem in Nederland te onderzoeken op mogelijkheden voor het winnen van aardwarmte.

Het onderzoek gebeurt met geluidsgolven, opgewekt met kleine hoeveelheden ontplofbare stoffen. Om met deze  stoffen te mogen werken is een vergunning nodig. SodM verleent de vergunning onder bepaalde voorwaarden, zoals de tijdstippen waarop de werkzaamheden mogen plaatsvinden. Daarnaast ziet SodM erop toe dat EBN de vergunning naleeft. De vergunning is op 8 februari 2024 uitgegeven en verstuurd naar EBN. 

Periode en melding

EBN krijgt een nieuwe vergunning voor onderzoek in de regio West-Brabant, zie hiervoor de detailkaarten in de vergunning. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de periode 1 maart 2024 tot en met 1 juli 2024 tussen 07:00 en 07:00 uur. EBN zal omwonenden op de hoogte stellen voordat het  onderzoek begint.  

Deze vergunning is voor het gebruik van ontplofbare stoffen bij verkenningsonderzoek. Om het verkenningsonderzoek uit te voeren heeft EBN nog andere vergunningen nodig, bijvoorbeeld van gemeenten in het onderzoeksgebied. Deze vergunningen worden door de betreffende instanties verleend en niet door SodM.