SodM adviseert voorwaarden bij verhoging reservoirdruk in gasopslag Bergermeer (TAQA)

SodM heeft de risico’s van de verhoging van de reservoirdruk voor de ondergrondse gasopslag Bergermeer (Noord-Holland) van TAQA op 4 juli 2019 beoordeeld. SodM concludeert dat de risico’s voldoende beperkt zijn als aan een aantal voorwaarden voor risicobeheersing wordt voldaan.

Procedure

TAQA heeft de gevolgen in kaart gebracht van het verhogen van de bovengrens van het drukbereik in de gasopslag Bergermeer en deze beschreven in een gewijzigd opslagplan. Het ministerie van EZK heeft SodM om advies gevraagd over dit opslagplan. SodM heeft gekeken naar de gevolgen voor het milieu en de mensen in de buurt.

Meer gas opgeslagen – verhoging drukbereik

TAQA wil de bovengrens van de gasdruk in de Bergermeer gasopslag verhogen om meer gas te kunnen opslaan en te produceren. De aanvraag betreft een verhoging van de maximaal toegestane gemiddelde reservoirdruk van 133 bar naar 150 bar.
In 1994 en 2001 zijn er vier aardbevingen geweest bij de Bergermeer gasopslag die schade bij omwonenden hebben veroorzaakt. Sindsdien zijn er een aantal nieuwe studies over het seismisch risico uitgevoerd, SodM heeft die studies beoordeeld. Op basis van deze studies schat SodM de risico’s op bevingen bij de ondergrondse gasopslag Bergermeer gelijk in als voorheen, ook met de voorgestelde verhoging van het drukbereik.

SodM adviseert de minister wel om voorwaarden te stellen, zoals het verbeteren van het seismisch risicobeheersplan.

Ontwerp-instemmingsbesluit en bijbehorende adviezen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft op [20 februari 2020] het ontwerp-instemmingsbesluit over het opslagplan Bergermeer gepubliceerd. Het opslagplan, het ontwerp-instemmingsbesluit en alle bijbehorende adviezen, waaronder die van SodM, vindt u op www.nlog.nl