Gasproductie aanmerkelijk lager dan 33 miljard kuub per jaar

Alleen een blijvend en beduidend lager productieniveau in het hele Groningenveld, in combinatie met versterking van gebouwen en eventueel in combinatie met maatregelen om de druk in het gasveld te handhaven, zal leiden tot een structureel lager aardbevingsrisico.

Op de korte termijn adviseert SodM om het productieplafond voor de tweede helft van 2015 niet boven het productieplafond van het eerste halfjaar (16,5 miljard kuub) uit te laten komen. Een hoger productieniveau zou mogelijk kunnen leiden tot een aanzienlijke toename in de seismiciteit.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert op de langere termijn de gaswinning uit het Groningenveld zo ver als realistisch mogelijk terug te brengen. Dat staat in het rapport ‘Seismisch risico Groningenveld – Beoordeling rapportages & advies' dat SodM op verzoek van de Minister van Economische Zaken heeft uitgebracht.

‘De laatste inzichten laten onomstotelijk zien dat alleen een substantiële vermindering van de gaswinning het aantal aardbevingen en daarmee het risico verlaagt’, zegt Inspecteur-generaal der Mijnen Harry van der Meijden.

SodM kan niet aangeven bij welke combinatie van productie en versterking het omslagpunt ligt naar een acceptabel veiligheidsniveau door grote risico-onzekerheden en het ontbreken van een risiconorm. Hetzelfde geldt voor de technische maatregelen die nodig zijn om een bepaald productieniveau te handhaven. In de komende periode laat SodM onderzoeken welk effect een niet gelijkmatige productie heeft op de seismiciteit in het veld.

Aanvullend wetenschappelijk onderzoek

Sinds het laatste advies in december 2014 heeft SodM aanvullend wetenschappelijk onderzoek gevraagd aan NAM, TNO, KNMI, TU Delft en het CBS. Hierbij zijn onder andere seismische dreigings- en risicoanalyses uitgevoerd bij verschillende productieniveaus.

Daaruit blijkt dat ook bij de huidige gasproductie het seismisch risico zodanig is dat tienduizenden huizen kwetsbaar zijn.  Alleen een productieniveau dat aanmerkelijk lager ligt dan 33 miljard kuub, in combinatie met versterking van gebouwen, leidt tot minder aardbevingen en daarmee tot een lager risico op schade aan gebouwen en persoonlijk letsel.

Gunstige effecten Loppersum tijdelijk

SodM stelt vast dat het Groningenveld sneller reageert op het terugbrengen van de gaswinning dan verwacht. In plaats van de verwachte 1 à 1,5 jaar, is de tijdsduur tussen de veranderingen in de productie en veranderingen in seismische activiteit slechts 3 à 4 maanden. De maatregel om de gasproductie rond Loppersum sterk terug te brengen heeft een gunstige uitwerking op de seismische activiteit in de regio, al zijn deze effecten slechts tijdelijk. Doordat gashoudende lagen in het Groningenveld met elkaar in verbinding staan, zal de gaswinning in de rest van het veld uiteindelijk leiden tot drukvermindering in het centrum, wat weer een hogere kans op aardbevingen geeft bij Loppersum.

Veiligheidsnorm noodzakelijk

SodM vindt het van groot belang dat de inwoners van het Groningenveld weten waar ze aan toe zijn. Van der Meijden: ‘De samenleving moet nu bepalen wat een acceptabele veiligheidsnorm is. Dan kunnen wij preciezer berekenen hoeveel gebouwen versterkt moeten worden en hoeveel gas er kan worden geproduceerd.’