Wat kunnen we leren voor de veiligheid van de waterstof pilot in Lochem?

Spreektekst waterstofsymposium Lochem 26 januari 2023 door Debby van der Pluijm, coördinator Waterstof van Staatstoezicht op de Mijnen: Wat kunnen we leren voor de veiligheid van de waterstof pilot in Lochem?

In Lochem vindt het eerste pilotproject plaats waarbij, sinds afgelopen december, waterstof gebruikt wordt om woningen te verwarmen. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) houdt daarbij toezicht op de veiligheid van de distributie van waterstof. SodM heeft in Lochem tijdens de opstartfase ter plekke geïnspecteerd bij de werkzaamheden. “We hebben getoetst of netbeheerder Liander doet wat zij op papier belooft: of beheersmaatregelen gevolgd worden. Dat heeft een aantal interessante punten van aandacht voor de veiligheid opgeleverd. Daar kan niet alleen Liander van leren in deze pilot, maar ook de andere netbeheerders en partijen die betrokken zijn bij de drie pilots die nog volgen in Wagenborgen, Stad aan ’t Haringvliet en Hoogeveen.” Dat zei Debby van der Pluijm, coördinator Waterstof van SodM, tijdens een symposium over deze pilot in Lochem.