Advies SodM op aanvulling winningsplan Pieterzijl-Oost over fracken (NAM)

De NAM heeft een aanvulling ingediend op het winningsplan Pieterzijl-Oost (Friesland). Dit gasveld ligt in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Westerkwartier. In deze aanvulling beschrijft de NAM de randvoorwaarden om veilig in het gasveld te kunnen fracken. De industrie noemt fracken ook wel hydraulische putstimulatie.

NAM gaat niet meer fracken

De NAM heeft deze een aanvulling ingediend naar aanleiding van een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.  Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 16 november 2021 over de aanvulling geadviseerd. Lopende de procedure heeft de NAM laten weten geen hydraulische putstimulatie te zullen toepassen in het gasveld Pieterzijl-Oost. De minister heeft hier rekening mee gehouden en heeft besloten dat de mogelijkheid van hydraulisch stimuleren geen onderdeel meer is van de instemming.

Besluit EZK tot en met 4 januari 2022 ter inzage

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het gewijzigde instemmingsbesluit voor het winningsplan Pieterzijl Oost op 23 november 2021 gepubliceerd. Dit besluit ligt ter inzage tot en met dinsdag 4 januari 2022. Het oorspronkelijke winningsplan, de aanvulling van de NAM en het gewijzigde instemmingsbesluit vindt u op mijnbouwvergunningen.nl