Mededeling over beving van 24 maart jl. nabij Schoonebeek

In Emlichheim (Duitsland) vlakbij Schoonebeek is zondagnacht 24 maart een beving geweest met magnitude 2,1. Ook Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft daarover vragen gekregen vanuit bewoners in de omgeving. De beving is zeer waarschijnlijk afkomstig van het Schoonebeek-gasveld.  Dit gasveld strekt zich uit aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens.

Beving nader analyseren

De mijnbouwactiviteiten van de NAM in dit veld liggen al geruime tijd stil in afwachting van een vergunning van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De oorzaak is vermoedelijk mijnbouw in het Duitse deel van dit gasveld. Desondanks heeft de NAM de beving bij SodM gemeld en zal de beving nader analyseren. De NAM zal deze analyse voor 1 mei bij SodM indienen; SodM zal deze vervolgens beoordelen.

Aardbevingsrisico Schoonebeek-gasveld

In haar advies aan EZK over de vergunning voor toekomstige mijnbouwactiviteiten in dit veld (gaswinning en waterinjectie) heeft SodM het aardbevingsrisico van dit veld beschreven. Deze beving past binnen het beeld van aardbevingen in zuidoost Drenthe.